Світ друкує понад 4.4 млн сторінок щохвилини, попри paperless та цифровізацію

У 2020 році користувачі домашніх та офісних друкувльних пристроїв, тобто принтерів, МФУ та плоттерів роздрукували приблизно на 450 мільярдів сторінок менше, аніж у попередньому 2019 році.

В основному, звичайно, через постійні карантини, локдауни, «дистанти» та інші противірусні обмеження.

Проте ж і глобальний тренд на цифровізацію та paperless (скорочення паперового документообігу) теж із року в рік лише зміцнюється, чи не так? Виявляється, що не так…

Paperless? Ну, майже…

Як відомо, ще до пандемії коронавірусу світова спільнота вже намагалася друкувати якомога менше і вчилася економити папір.

Втім попри всі ті намагання помітне зниження обсягів друку відбулося лише у 2020 році. За даними агентства IDC, до 2.8 трильйона друкованих сторінок (у еквіваленті), що на 14% менше, ніж у 2019 році.

Що звичайно ж, сесацією не стало. Оскільки мільйони офісних співробітників в усьому світі просто розігнали по домам і  вони змушені були працювати у віддаленому режимі.

Через що загальна кількість сторінок, роздрукованих на лазерних принтерах, знизилася аж на 16% (а на лазерних принтерах формату A3 ще більше).

Світ друкує понад 4.4 млн сторінок щохвилини, попри paperless та цифровізацію

Та разом з тим, як зазначається у звіті IDC, кількість сторінок, роздрукованих на струменевих принтерах, зросла на 4% (порівняно з кількістю за 2019 рік).

До карантинів 2020-го недорогі домашні струменеві принтери використовувалися здебільшого для друку фоток та іншої графіки, і значно рідше — для друку офісної документації. В офісах же, зокрема спеціалізованих фірм та закладів, як і раніше, для друку документів та технічної докуметації використовуються відповідно лазерні друкувальні пристрої та плоттери.

А от за результатами опитування 4700 офісних фахівців, проведеного у 2020 році, близько 50% сторінок, надрукованих на домашніх принтерах, були робочі документи. Респонденти із країн Західної Європи також зазначили, що ще близько 15% сторінок, роздрукованих удома – це різноманітні матеріали освітнього змісту.

Зміни у потребах та вподобання користувачів також відзначаються й у фінансових звітах найбільших виробників друкувальних пристроїв та витратних матеріалів: обсяг продажів принтерів споживчого класу за минулий рік зріс на 21% до $772 млн, а обсяг продажів витратних матеріалів, зокрема високоякісного паперу для офісних МФУ та рулоного паперу для плоттерів, знизився лише на 1% до $3.159 млрд (дані IDC).

4.4 млн страниц ежеминутно до 2025 года - к вопросу о перспективах paperless
via IDC

Paperless — коли?

У 2021 році відбулося 2% зростання кількості роздрукованих сторінок. У зв’язку з чим аналітики спрогозували, що ця тенденція якщо й почне якось змінюватися, то десь найближчими роками і то за умови, що режим дистанціної роботи та навчання будуть скасовувати більш рішуче і офісний персонал повертатиметься на свої робочі місця активніше та массовіше.

Чому, між іншим, суперечать дані агенства Gartner, згідно з якими у 2022 році понад 47% працівників інтелектуального профілю працювали віддалено (для порівняння, на кінець 2019 року таких було не більше 19%).

Як бачимо, впевнено говорити про якісь революційні досягнення в усьому, що стосується реальної економії паперу, ще дуже зарано.

Ініціативи урядів щодо впровадження технологій цифровізації та безпаперового документообігу наразі вельми «успішно» компенсуються збільшеними обсягами друку на домашніх та офісних друкувальних пристроях.

І як прогнозують аналітики IDC, навіть у 2025 році користувачі принтерів, МФУ й плоттерів у світі роздрукують не менше 2.3 трильйонів сторінок, тобто, як і у 2020-му, не менше 4.4 мільйона сторінок щохвилини…

Что будем искать? Например,VPN

Мы в социальных сетях