Багатокорпусний вулик — будинок для бджолиної сім’ї

Багатокорпусний вулик – будинок для бджолиної сім’ї, який складається з 3 і більше корпусів. Це місце де бджоли зберігають їжу, розводять потомство, підтримують тепло та захищаються від несприятливих умов навколишнього середовища.

На відміну від однокорпусного лежака він зручніший в обслуговуванні. Вироби розраховані на великі та середні бджолосім’ї. Розширення конструкції здійсюється за рахунок основної частини – додаткового корпусу.

Особливості багатокорпусних вуликів

Бджолярі, які займаються промисловим бджільництвом або мають велику приватну пасіку віддають перевагу багатокорпусним вуликам. Це вертикальні наборні конструкції можуть мати два і більше корпусів, встановлених сам на сам. Дошки в кожному з корпусів мають товщину від 35 мм.

Не пропустите: ШТАБ-КВАРТИРА NATO НАРАЩИВАЕТ ВЫПУСК МЁДА И ЧИСЛЕННОСТЬ ПЧЁЛ

В залежності від розмірів вироби розраховані на 145 мм або 230 мм рамки. Конструкція вуликів розроблена під природні дикі умови, тому цей тип вулика максимально адаптований для хорошої зимівлі бджіл. Бажано, щоб у виробах не було будь-яких металевих конструкцій – бджоли їх не люблять.

Дах виконується із дерев’яних дощок, які зверху обшивають листом металу. Збоку на каркасі мають бути 4 отвори для вентиляції, щоб у вулику не збиралась зайва волога.

Для з’єднання внутрішніх елементів корпусу достатньо клею. Днище роблять знімним, щоб було зручно прибирати у вулику. Крім того, на ньому має бути отвір-льоток.

Для корпусного з’єднання багатокорпусних вуликів використовують фальці. Це надійно, зручно та практично, якщо планується транспортування вулика.

Але в фальці можуть заповзати бджоли чи матка, що призводить до їх загибелі. Крім того, комахи не люблять порожні вільні місця, а тому часто забудовують їх сотами. Пасічнику потрібно витрачати час, щоб позбутися цих надбудов.

Більш сучасний вид багатокорпусного вулика – безфальцевий. Корпус акуратно насувається на інші елементи конструкції, а бджоли встигають переміститися зі стінок. Таким чином збільшується кількість отворів вентиляції, що особливо зручно при сильній спеці влітку.

Багатокорпусний вулик – будинок для бджолиної сім’ї

Не пропустите: КАК РАБОТАЕТ МЕДОГОНКА

Особливості використання рамок

Багато бджолярів використовують 145 мм рамку для магазинних надставок – це європейський стандарт. З такими комплектуючими корпус легкий, що зручно в процесі роботи і транспортування.

Розплід надійно захищений від переохолодження. З бджолами працювати зручно, використавши дим один раз комахи одразу підуть на низ широкої рамки. Печатка медових сот в 145 мм рамці більш якісна. При зимівлі комахи без зайвих зусиль переміщуються між корпусами.

Мінус 145 мм рамок в тому, що на один вулик потрібно використати велику кількість таких елементів. Хоча вони та полегшують роботу, деякі пасічники не люблять застосовувати ці рамки на своєму виробництві.

Тому частіше на пасіках зустрічаються 230 мм рамки – їх потрібно у двічі менше, але і вага цих елементів набагато суттєвіша. Заповнена медом 230 мм рамка має вагу близько 4 кг.

При використанні багатокорпусних вуликів з рамками 140 мм і 230 мм бджоли не рояться. В доданих корпусах зростаючі в кількості сім’ї знаходять місце для розвитку, меду та розплоду. Коли їх стає більше – пасічники роблять відводки або можуть розраховувати на великий урожай меду в сезон.

Переваги багатокорпусних вуликів

Досвідчені бджолярі знають, що багатокорпусний вулик практичний та зручний. Він має багато переваг:

  1. У багатокорпусних вуликах легше збільшувати кількість бджолосімей. Для розширення достатньо виставити додаткову секцію. У матки з’явиться більше місця сіяти, а молоді робочі бджоли отримають новий простір для всіх інших необхідних справ.
  2. З ним витрачається набагато менше часу на обслуговування пасіки. В такому житлі легше прибирати підмор та простіше заготовляти корм на зиму до наступного сезону.
  3. Шляхом того, що в багатокорпусних вуликах бджоли зберігають мед у верхній частині вулика – пасічнику простіше відкачувати мед.
  4. Виріб легкий, а тому зручний в транспортуванні.

Це оптимальний варіант для сільської місцевості із інтенсивною кормовою базою та промислового бджільництва.

Не пропустите: НА ГАВАЙЯХ ПЧЕЛ ПРИЗНАЛИ ИСЧЕЗАЮЩИМ ВИДОМ

Обслуговування та комплектуючі

Щоб якісно утримувати бджіл у багатокорпусних вуликах треба мати основні технології та певні теоретичні і практичні знання. Важливо вчасно надбудовувати вулики, переставляти рамки, відокремлювати зайві частини та швидко реагувати на роїння, починаючи з травня.

При роботі з багатокорпусними виробами це простіше навіть з мінімальною кількістю знань та зусиль. Якщо все робити технологічно вірно матка не перестає відкладати яйця, а інші комахи з сім’ї не страждають від стресу.

Багатокорпусний вулик – будинок для бджолиної сім’ї

Багатокорпусний вулик включає обов’язкові елементи:

  • кришку;
  • піддашник;
  • 3-5 секцій;
  • круглий льоток на кожній додатковій секції;
  • основний льоток на нижній частині конструкції;
  • зйомне дно.

За допомогою такого виробу можна вдосконалити свою пасіку, достигнути більшого прибутку та стати власником великих сильних бджолосімей.

Замовити високоякісний недорогий корпусний вулик можна в нашому магазині. В асортименті представлені зручні та практичні вироби з дерева і пінополістиролу. Ціни диференційовані – від 1000 до 4500 грн.

Остаточна вартість залежить від матеріалів виробництва, кількості корпусів та самих виробів. В наявності всі необхідні комплектуючі. Придбати багатокорпусні вулики дешево можна онлайн на сайті або телефоном. Можлива доставка по Україні поштою та транспортними компаніями.

Что будем искать? Например,VPN

Мы в социальных сетях