Кросівки для бігу взимку: чому літні не годяться

Для спортсмена, котрий бігом займається серйозно (чи серйозно планує зайнятися), ні зміна сезонів, ні всілякі погодні «заморочки» типу осінніх дощів і заморозків чи навіть зимових морозів та заметів, звичайно ж, не є перешкодою.

Втім, лише за умови, що сам спортсмен має весь необхідний еквіпмент і він підібраний правильно. Та, найголовніше, правильно і по сезону підібране взуття, а саме бігові кросівки, у яких тренуватися навіть взимку і комфортно, і безпечно.

Отже, розповімо трохи про те, які саме кросівки оптимально підходять для бігових тренувань в умовах нашої зими.

Зимові кросівки — зчеплення та тяга!

Сучасні кросівки, як відомо, незалежно від пори року, просто зобов’язані забезпечувати насамперед гарне зчеплення з поверхнею планети.

Тому підошви бігових моделей зазвичай мають складну структуру і зібрані з декількох шарів різних за своїми властивостями матеріалів. При цьому товщина і ступінь пружності (амортизації) цих шарів визначаються саме спеціалізацією моделі, а отже — планами та уподобаннями самого бігуна теж.

Беговые кроссовки на зиму: почему летние не катят?

Скажімо, взимку пробіжки ми плануємо переважно містом, тобто, бігатимемо доріжками й тротуарами з асфальтовим покриттям (але не в ожеледицю), то чисто теоретично для цього вистачить і кросівок, що залишилися з минулої весни й літа (якщо вони ще в нормальному стані).

Однак, як показує практика, взимку покриття навіть на добре відомому маршруті може змінюватися радикально й не на краще і може «здивувати» вкрай неприємними сюрпризами.

Покриті льодом калюжі, примерзле листя, сніг у різних його станах — у таких умовах взуття, розраховане на теплу пору року, правильно аж ніяк не працюватиме.

Так що, для зими потрібні саме зимові кросівки з якісною підошвою із м’якої гуми, котра не «дерев’яніє» на холоді, забезпечує хороше зчеплення і правильно фіксує ногу. Приклад — серії Gel-Pulse та Gel-Sonoma від Asics —  все про них та інші товари для спорту та туризму в Україні на сайті ExtremStyle.

Якщо ж взимку очікуємо можливість і бажання потренуватися за містом (чи, наприклад, у парку, на стежках), то обов’язково слід вибирати кросівки, які розроблені саме для мокрих поверхонь і снігу та оснащені підошвою з високим «зубастим» протектором.

Тему вибору зимового взуття для бігу у горах через підвищену екстремальність цього виду спорту ми поки що, мабуть, обійдемо. Зазначимо лише, що для особливо складних умов (пересічена місцевість з камінням, льодом та сніговими заметами) потрібні зимові бігові черевики спеціальної конструкції та з шипованою підошвою.

Беговые кроссовки на зиму: почему летние не катят?

Зимові кросівки — теплий та комфортний верх

Це тільки на перший погляд зимові кросівки майже не відрізняються від моделей, розрахованих на теплу погоду. Та якщо зимові помацати руками, а ще краще – приміряти, то одразу стає зрозумілим, що верх вони мають набагато щільніший (більш щільне плетиво сітки).

Завдяки цьому зимові моделі ефективніше зберігають тепло і додатково підвищують стійкість взуття до вологи. Ну і, само собою, нагадаємо, що модель на зиму слід вибирати з розрахунком на товстішу шкарпетку.

Зимові кросівки з мембранної тканини?

Так! Мембрана взимку – рішення однозначно правильне, хоча й традиційно не дешеве. Все ж таки оригінальний Gore-Tex, якщо це не підробка, дешевим не буває. Таке взуття добре захищає ноги й від холоду, й від вологи та надає можливість якісно тренуватись практично в будь-яких умовах.

Нога під час тренувань, як то кажуть, «вільніше дихає» і не перегрівається. Правда, треба весь час пам’ятати, що герметичність у мембрани двостороння, і коли в кросівок вода все ж таки потрапила (приміром, з якоїсь неочікуваної калюжі), то нормально просушити їх буде теж складніше.

Ну от якось так коротко. Підбираємо якісне взуття для бігу — і будь-яка зима з холодами, вітрами, дощами та снігами лише краще мотивуватиме на нові рекорди.

[irp]

Что будем искать? Например,VPN

Мы в социальных сетях