Вибираємо найкращу вишиванку для себе чи на подарунок?

Українська вишиванка, як відомо, давно перейшла тісні межі традиційного національного одягу, що його вдягають виключно у сімейному колі та на свята. Вишиванка наразі широко відома навіть за межами самої України й давно стала елементом світового модного контексту.

Більш того, існує цілком аргументована та вмотивована думка, що саме зараз, прямо на наших очах, такою ж класикою поступово стає українська вишиванка — https://ukrmoda.in.ua/ua/kupit-vyshivanki/vyshivanki-zhenskie/sukni-zhinochi/. Та незважаючи на це, сучасним дівчатам та панянкам досить непросто вибрати серед усього розмаїття вишиванок найкращу. І на те також є свої причини.

Справа у тому, що класична вишиванка всупереч нинішній моді взагалі не годиться для того, щоб робити свою власницю стрункішою. Адже будь-яка вишиванка — це, насамперед, продукт старовинних українських традицій, згідно з якими надмірну тендітність, так би мовити, «плюсом» жінки не вважали. Навпаки, повнотіла і пишногруда жінка — завжди вважалася символом здоров’я, достатку та краси. А традиційна вишиванка має якнайкраще огрядність і здорову повноту підкреслювати та навіть трохи «додавати»: щоб плечі були округлішими, груди — пишнішими, а все разом — привабливішим.

Проте відтоді канони краси значно змінилися, і наші смаки змінилися теж. Сучасній жінці вже не дуже хочеться виглядати огряднішою та пишнішою. І коли класична вишиванка, як і належить, «трохи» розширює свою власницю, то це, звичайно ж, подобається не кожній.

Окрім того, вибираючи нову сорочку сучасна модниця змушена в буквальному сенсі занурюватися у розмаїття стилів, тканин і візерунків, кожен з яких має своє окреме значення. Отже,

як же вибрати найкращу вишиванку для себе чи на подарунок?

Без проблем! Щоб вишиванка прикрашала й радувала, на етапі вибору слід брати до уваги певні нюанси. А саме:

  • Колір

Українці здавна вірили, що колір вишиванки має сакральне значення. Вважалося, що білий символізує чистоту, червоний — сонце, вогонь і життєву силу, зелений — природу, рослинність, чорний — мудрість і зв’язок з рідною землею, з предками, а синій — небо і воду. До того ж кожен з кольорів вишиванки був свого роду оберегом. Приміром коли хотіли захистити серце, легені, хребет і руки, поліпшити емоційний стан, то додавали візерунки зеленого кольору. Опорно-руховий апарат мав захищати червоний колір, а синій — стимулювати інтелектуальні здібності…

Вибираємо найкращу вишиванку для себе чи на подарунок?

  • Візерунок

Орнамент, само собою, теж має своє значення. З рослинних орнаментів на вишиванках найчастіше зустрічаються виноградна лоза, мак, троянда, дуб, лілія, калина, хміль, чорнобривці. Виноград символізує сім’ю, мак — захист людей і худоби від злих сил, троянда — оновлення, лілія — знак дівочої чистоти та невинності. Дубовим и калиновим листям зазвичай прикрашають вишиванки молодих дівчат і юнаків, адже дуб означає розвиток і життя, а калина символізує красу.

Також часто на сорочках вишивають геометричні фігури, квіти чи птахів. Геометричні види орнаменту — найстаріші, корінням сягають аж у слов’янську міфологію. Наприклад, ромб чи квадрат, розділений на чотири частини, відносять до древніх символів землі і плодючості, хрест у колі — символ сонця, а рівносторонній хрест символізує бога вогню. Незаміжні дівчата носили сорочки з солов’єм або зозулею. На весільному одязі вишивали голубів та півнів. Молодість і розквіт сил символізує павич, а добробут і зростання сім’ї — ластівка.

  • Тканина для вишиванки

Для пошиття вишиванок сьогодні використовують переважно натуральні тканини, практичні й комфортні. Приміром:

    • домоткане полотно — ексклюзивний та дорогий матеріал, що його виготовлять вручну;
    • льон — тонкий і приємний матеріал;
    • габардин — виготовляється з вовни овець, відрізняється практичністю та невибагливістю.

Окрім цього, сьогодні популярністю користуються фабричні сорочки з шифону. Вони порівняно недорогі й досить зручні. Втім, маєте намір придбати саме таку вишиванку, то попередньо не зайвим буде уважно вивчити склад тканини. Краще, щоб у ній було якомога менше синтетичного волокна. Інакше в теплу пору року і тим більше в літню спеку носити сорочку з шифону буде неприємно.

[irp]

Что будем искать? Например,VPN

Мы в социальных сетях