Альошина балка — живий музей рідкісної біології степу в мініатюрі

Коли трапиться нагода відвідати Харків чи навіть просто проїжджати повз місто трасою E40 із кількома годинами на відпочинок у запасі, обов’язково заверніть у селище Бобрівка, котре всього у трьох кілометрах від міської об’їзної дороги.

50.044767, 36.39797 — це точні координати для навігатора, тож маршрут до села скласти взагалі не проблема. Запевняємо, воно того варте.

Адже саме поряд із мальовничою Бобрівкою розташована знаменита Альошина балка, фантастично красива й живописна локація, справжній райський куточок живої степової природи Слобожанщини і до того ж одне із найцінніших надбань державного масштабу, що охороняється законом.

Альошина балка (чи Альошкина Дача) — це компактний ботанічний заказник, створений з метою збереження популяцій рідкісних видів рослин, що підлягають особливій охороні в Україні.

Тож це просто унікальний природний комплекс. Тут у теплі сезони року можна не лише зупинитися, відпочити та зробити кілька яскравих селфі на фоні барвистого зеленого ландшафті і під шум степового вітру.

На схилах балки й досі існує клаптик живого цілинного типчаково-ковиловий степу із рослинним покривом, котрий мало пошкоджений і має надзвичайно багату різноманітність.

Альошина балка - живий музей рідкісної біології степу в мініатюрі

Лише тут, у Альошиній балці, на площі всього у якихось два на три кілометри можна знайти та на власні очі побачити насправді дуже рідкісні рослини з Червоної книги України. І не лише рослини.

Місцева фауна представлена видами, колись типовими для українського степу: ящірка прудка, канюк звичайний, сорокопут терновий, трав’янка, коноплянка, махаон (між іншим усі вони перераховані у додатку Бернської конвенції). Територія заказника також є місцем проживання жука-оленя теж червонокнижного виду.

Одначе, коли почути місцеву фауну можна чи не відразу, тільки-но вийдеш з авто, то щоб її як слід розгледіти, знадобиться дещо більше часу, аніж кілька годин.

Унікальна ж флора Альошиної балки — вона аж ніяк не тікає і не ховається, завжди відкрита для уважного глядача і готова вражати своїм неймовірним розмаїттям: берізка лінійнолиста, вівсяниця, кринітарія волохата, полин Маршаллова, сон-трава та цілих п’ять видів ковилу (і він теж вже у Червоній книзі України). Також тут можна знайти сарматську біляву і ясменник, котрі охороняються на обласному рівні.

Альошина балка - живий музей рідкісної біології степу в мініатюрі
Crinitaria villosa чи Кринітарія волохата — степова посухостійка рослина, є добрим медоносом, а також використовуватися для виготовлення запашного чаю.

Так, це дійсно такий собі безкоштовний біологічний музей просто неба. Принаймні поки всі ці та інші рослини ще існують тут, а не лише у Вікіпедії, і на них можна подивитися, як то кажуть, наживо.

Тому не варто забувати, що Альошина балка (Бобрівка Харків) — це не тільки дуже красиве місце для відпочинку, а передусім об’єкт, що має природоохоронне, наукове, рекреаційне, пізнавальне та еколого-освітнє значення.

Что будем искать? Например,VPN

Мы в социальных сетях