Шолом віртуальної реальності Oculus Quest

Компанія Oculus випустила на ринок VR-окулярів перший автономний пристрій, поставки якого почалися у травні 2019. Пару років тому вперше з’явилися чутки про хід розробки нового проекту, який мав назву «Santa Cruz». Але мало хто припускав, що цей девайс зможе перевернути правила гри з ніг на голову.

Oculus Quest, по суті, є наступником Oculus Rift і Oculus Go, але значно відрізняється від цих моделей, а найголовніше – здатний затьмарити їх переваги. Всього за $399 користувач отримає віртуальну систему «все в одному» з чудовим вбудованим аудіо, інноваційною шестиступеневою свободою (інша ключова назва нової системи – 6DoF) та трекінгом по всій кімнаті.

Настройка гарнітури, яка раніше була виснажливим процесом, стала воістину чарівною та доступною для рядового користувача. Підключення Oculus Quest до комп’ютера стало значно простіше. До речі, говорячи про звичайних користувачів – компанія дійсно ретельно продумала все до дрібниць, включаючи те, що окуляри віртуальної реальності тепер доступні масовому ринку. Справжній пристрій майбутнього!

Загальні характеристики

Oculus Quest – це автономний пристрій віртуальної реальності від компанії Oculus. На даний момент власниками гаджета є Facebook. Вперше про гарнітуру заговорили на презентації Oculus Connect 3 у 2016 році. Тоді Марк Цукерберг анонсував перший гаджет бренду на базі Oculus Rift S на процесорі Snapdragon 835. Автономна гарнітура не вимагає наявність смартфона або потужного комп’ютера – шолом працює сам.

Завдяки потужному чіпу Qualcomm Snapdragon 835, Quest може грати в будь-яку VR-гру, починаючи з шутера від першої особи Superhot VR, музичної ритм-гри Beat Sabre або віртуального покеру від PokerStars VR.

Шолом віртуальної реальності Oculus Quest

У магазині ігор є 50 тайтлів та мультиплеєрів. Компанія обіцяє, що магазин відеоігор поступово буде наповнюватися. А ще – тут є функція трансляції контенту на смартфони та ТБ.

У комплекті поставляються два контролери, сам шолом, батарейки та адаптер живлення. Купувати окремо камеру захоплення рухів не потрібно – датчики вже вбудовані в окуляри по всій площі корпусу.

Процесор не відволікається на обробку завдань, властивих смартфону і віддає всі ресурси роботі віртуальної реальності. На момент випуску шолома, Qualcomm вже представила модель 845, але він не підходить під цінову політику Окулусов.

Інженер Джон Кармак порівняв продуктивність Quest з Xbox 360, які знаходяться на приблизно одному і тому ж рівні. З цим усім консоль від Microsoft видає всього 1280×720 пікселів з частотою 30 FPS, в той час як «Квест» може похвалитися картинкою у 2880×1600 точок і 72 Гц.

Простіше кажучи, не варто чекати від Oculus Quest VR якісної графіки з великою кількістю текстур. Однак, компанія вже встигла оптимізувати кілька VR-проектів, прибравши зайві об’єкти, зменшивши кількість полігонів та світла. Треба взяти до уваги те, що не всі тайтли будуть оптимізовані на «відмінно». Програмісти з Oculus оптимізували тільки кілька ключових позицій з магазину. Решта – на совісті розробників самих ігор.

Тестери відзначають, що «Квест» гріється набагато менше, ніж Go. Користувачі грали кілька годин у вимогливу гру і корпус шолома нагрівся зовсім небагато. У той час як «Го» може перервати ігровий процес і надіслати повідомлення на екран про те, що окулярам потрібно трохи охолонути.

Оптика

Що стосується оптики, то тут встановлені два OLED-дисплея з роздільною здатністю в 1440×1600 точок. За цією характеристикою «Квест» стоїть нарівні з Vive Pro або Vive Focus, обганяючи наступників за якістю картинки. А все ж таки, ефект зернистості залишився, але не такий помітний, як на Go або Rift. Кількість кадрів в секунду – стабільні 72 Гц. Дисплеї видають соковиту картинку з усіма відтінками чорного, не властиву IPS-матрицям в Rift S. Лінзи за якістю трохи краще, ніж в Oculus GO.

Игры Oculus Go и Gear VR на Oculus Quest: где искать и как установить

Аудіо

Звучання таке ж як і в моделі Go – в шоломі є вбудовані динаміки, які не відрізняються від попередника. Oculus Quest дають непоганий об’ємний і високоякісний аудіо супровід. Якщо поставити максимальну гучність, то навколишні звуки будуть заглушені повністю. З балансом частот все в порядку, аудіо чітке і прозоре.

Як і в багатьох шоломах, є стандартний вихід 3.5 мм під зовнішні навушники, якщо, наприклад, не влаштовують вбудовані динаміки. Деякі власники відзначають, що звучання на порядок краще, ніж в Rift S.

Гарнітуру можна використовувати як повноцінний домашній кінотеатр. Oculus Quest підійде для маленьких кімнат, де ніде розмістити проектор або цілу аудіосистему з великим телевізором. На компактному VR-шоломі зручно дивитися фільми та серіали – 3D-звучання безумовно порадує.

Дизайн та ергономіка

Автообновление и номер прошивки у Oculus Quest: как включить, где искать

Зовні «Квест» практично повністю повторив дизайн Rift. Проте видимі зміни все ж є, а саме в області комфорту. З першого погляду відзначається мінімалізм – крім камер по кутах та назви бренду на матовому чорному корпусі нічого немає.

Як і у минулих моделей, шолом поєднує пластик та тканинні вставки. І якщо у попередників лицьова область плоска, то в Quest її зробили закругленою, отже, більш зручною для носіння. Всередині – м’яка підкладка з дихаючої тканини. В комплекті є спеціальна вставка, яка потрібна для користування «Квестом» в окулярах для корекції зору. У плані кріплення на голову все залишилося колишнім – регульовані липучки та ремінці.

Динаміки вбудовані в страпи – те ж саме ми бачили в Go. По чотирьох кутах корпусу вбудовані датчики відстеження в просторі. У лівій частині є роз’єм USB Type-C, на правій – кнопка запуску пристрою та індикатор заряду (зазвичай горить зеленим, а якщо потрібно підзарядка й рівень спускається нижче 30% – то червоним). На корпусі розташовані не один, а цілих два виходи під навушники з обох сторін. У нижній частині – регулятор гучності та клавіша для зміни положення лінз.

Шолом значно важчий, ніж Go та Rift – маса становить 570 грамів. Це зрозуміло, тому що всередині окулярів вбудований процесор, чотири камери та акумулятор. Проте, користуватися тривало Oculus Quest не можна – шия починає втомлюватися.

Незважаючи на деякі недоліки, Go наголову вище будь-якого шолома без екрану. Якість картинки виявляється істотно вище, ефект віртуальної реальності дійсно виникає.

[irp]

Что будем искать? Например,VPN

Мы в социальных сетях