Сендвіч-панелі у сільському господарстві: про переваги та перспективи технології

Сільське господарство є одним з пріоритетних секторів української економіки. А новітні методи ведення бізнесу у цій сфері передбачають широке застосування високопродуктивних комп’ютеризованих машин і систем, а також ефективних технічних рішень, зокрема спеціалізованих споруд, оптимізованих для виконання сільськогосподарських функцій.

Сучасному фермерському господарству необхідні просторий і теплий гараж для машин та обладнання й склади для зберігання кормів, врожаю (зернових, овочів і фруктів) та готової продукції. А підприємства, що спеціалізуються на тваринництві та птахівництві потребують до того ж ще й просторих на функціональних приміщень для утримання худоби й птиці.

Разом з тим сільське господарство, як раніше, залишається вельми специфічною галуззю з надзвичайно жорсткими вимогами щодо якості та властивостей будівельних матеріалів.

Не пропустите: ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ КАК ЭЛЕМЕНТ ПРОТИВОПОЖАРНОЙ ЗАЩИТЫ СКЛАДСКИХ ПОМЕЩЕНИЙ

Матеріали, що застосовуються для будівництва споруд сільськогосподарського призначення мають забезпечувати належну теплоізоляцію, протипожежний захист і корозійну стійкість (особливо у приміщеннях, де утримуються свині, велика рогата худоба чи птиця), а також впродовж усього строку експлуатації гарантовано витримувати значні перепади температур та механічні навантаження.

Не менш важливими є також ще й такі параметри будівлі, як швидкість та вартість спорудження, вартість регулярного технічного обслуговування та, звичайно ж, енергоефективність.

Саме тому сьогодні високим попитом у сільгосппідприємств користуються новітні матеріали та конструктивні розробки, котрі, насамперед, дають змогу скоротити затрати на всіх етапах будівництва та експлуатації об’єкту і, плюс до цього, відрізняються високими надійністю, довговічністю, зносостійкістю та мають прийнятний естетичний вигляд. Сучасний аграрій дуже добре розуміється на будівельних технологіях та рішеннях XXI сторіччя!

Одним з таких рішень, що оптимально відповідає усім актуальним стандартам та потребам сільськогосподарської галузі та найкращим чином зарекомендувало себе у практичному застосуванні, стали високотехнологічні сендвіч-панелі.

І в Україні, і закордоном саме сендвіч-панелі віднедавна вважаються просто незамінним матеріалом для стін, підлог, стель і дахів різноманітних споруд сільськогосподарського призначення. І на те є низка вагомих причин.

Втім, про все послідовно.

Основні вимоги до будівель та приміщень сільськогосподарського призначення

Згідно з Державним класифікатором будівель та споруд ДК 018-2000, до будівель і споруд сільськогосподарських товаровиробників, призначених для використання безпосередньо у сільськогосподарській діяльності, відносяться

будівлі для тваринництва (товарні та племінні ферми великої рогатої худоби, свиноферми й свинофабрики, вівцеферми, кролівничі та звірівницькі ферми, кінні заводи, собачі розплідники), будівлі для птахівництва (птахофабрики та птахоферми, на підприємствах із виробництва яєць і м’яса птиці), будівлі для зберігання зерна (зокрема, зерносховища), будівлі для садівництва, виноградарства та виноробства (зокрема, винокурні), а також інші будівлі сільськогосподарського призначення (зокрема, підприємства виробничо-технічного обслуговування, які включають: бази зберігання мінеральних добрив і пестицидів, сільськогосподарської техніки та запасних частин, підприємства з ремонту сільськогосподарських машин і транспорту, станції біологічного захисту рослин).

Авжеж, цей перелік не містить усіх назв споруд сільськогосподарського призначення. Є ще досить багато інших об’єктів, що їх використовують сільгоспвиробники (наприклад, страусині ферми й усілякі пташники, ангари для вирощування шовкопряда, зберігання вуликів, вирощування й переробки грибів тощо).

Не пропустите: СТРОИТЕЛЬСТВО ЭЛЕВАТОРОВ: ОСОБЕННОСТИ ПРОЦЕССА ОТ ЛИДЕРА ОТРАСЛИ KMZ INDUSTRIES

Однак усі споруди сільськогосподарського призначення мають задовольняти певні вимоги, з яких основними є:

  • безпека будівництва;
  • пожежна безпека;
  • безпека експлуатації;
  • належні санітарно-гігієнічні умови і відповідність чинним нормам щодо впливу на навколишнє середовище;
  • захист від шуму й вібрації;
  • економія енергії при збереженні достатнього рівня теплоізоляції;
  • відповідність потребам користувача та умовам експлуатації;
  • довговічність.

Зазначені вимоги стосуються кожного з етапів процесу будівництва та експлуатації споруди: проектування, власне будівництва, реконструкції, розширення, модернізації й ремонту.

Чому саме сендвіч-панелі?

Перш ніж відповідати на це запитання, варто підкреслити, що навіть найсучасніші сендвіч-панелі повністю задовольняють усі перераховані вимоги лише за умови, що вони підібрані коректно і застосовуються з урахуванням властивостей матеріалу, особливостей конструкції споруди і її особливого статусу, як об’єкту сільськогосподарського призначення.

Сендвіч-панелі у сільському господарстві: про особливості та переваги технології

Останнє передбачає ряд істотних обмежень щодо застосування матеріалів у сільськогосподарському будівництві. Втім, ці обмеження, як показує практика, навпаки, ще краще демонструють технічні переваги та економічну вигідність такого функціонального й порівняно недорогого матеріалу, як сендвіч-панелі.

Пояснимо на конкретних прикладах. Отже:

# навантаження на фундамент

Одна з основних переваг сендвіч-панелей полягає у їх невеликій вазі. Завдяки цій своїй властивості сендвіч-панелі успішно застосовуються для будівництва стін та дахів об’єктів, що споруджуються навіть на так званих слабких ґрунтах. І де вартість аналогічного за площею об’єкта, побудованого за традиційними технологіями, буде значно вищою (хоча б через необхідність попереднього ущільнення ґрунту).

# захист від вібрацій

Ця вимога стосується, насамперед, будівель, де планується застосування технічних систем, робота яких спричиняє значні вібраційні навантаження на елементи конструкції приміщень: фундамент, а через нього — на стіни та покрівлю. Проблема теж успішно вирішується за допомогою сендвіч-панелей. Технологія їх монтажу передбачає використання пружних ущільнень на стиках, котрі надзвичайно ефективно усувають або радикально знижують вплив ударів та вібрації на конструкцію.

Сендвіч-панелі у сільському господарстві: про особливості та переваги технології - монтаж

# гідроізоляція

Фундаменти й стіни (включно з нижніми фрагментами стінових сендвіч-панелей) будівель та приміщень сільськогосподарського призначення мають бути надійно захищені як від негативного впливу ґрунтових вод, так і від наслідків промерзання ґрунту. З огляду на це системи кріплення стінових сендвіч-панелей за потреби оснащуються спеціальними гідроізольованими елементами.

Та навіть звичайні Z-Lock (відкриті замки) на сандвіч-панелях забезпечують здебільшого достатню щільність і герметичність з’єднання. А більш складні термозамки до того ж ще й знижую ступінь проникнення вологи і повітря до приміщення. Тому термозамки частіше використовують для монтажу стін холодильних камер та інших приміщень, де окрім іншого потрібні ефективна гідроізоляція, герметичність та високий рівень енергозбереження.

# протипожежний захист

З урахуванням специфіки їх експлуатації, нові будівлі сільськогосподарського призначення сьогодні проектуються та споруджуються з використанням матеріалів, що здатні убезпечувати високу вогнестійкість конструкцій без критичного впливу на функціональність, довговічність та вартість самої будівлі. Сендвіч-панелі з наповнювачем із мінеральної вати відповідають цим вимогам максимально повно.

Мінеральна вата — порівняно дешевий, та, найголовніше, негорючий матеріал. Він, по-перше, відрізняється особливо високою вогнестійкістю (до 120 хвилин для окремих модифікацій), а по-друге, не виділяє шкідливих і токсичних речовин навіть під дією екстремальних температур.

Варто також зазначити, що в Україні, складні високоефективні системи автоматичного пожежогасіння дуже дорогі й тому, як і раніше, не надто розповсюджені. Проблему дотримання прийнятного балансу між необхідним рівнем протипожежної безпеки та затратами на протипожежний захист сільгосппідприємці, як правило, вирішують за рахунок використання сендвіч-панелей з мінеральною ватою.

Проте, з метою підвищення рівня протипожежної безпеки у місцях масового скупчення людей і на будь-яких об’єктах, у тому числі й сільськогосподарських та промислових, де працює велика кількість персоналу чи утримуються тварини, згідно з чинними нормами дозволяється використання виключно сендвіч-панелей з наповнювачем із мінеральної вати.

# довговічність споруди та ефективний антикорозійний захист конструкцій

Оскільки на відміну від більшості нежитлових споруд загального призначення на сільськогосподарські будівлі негативним чином впливає не лише зовнішнє, а й внутрішнє середовище (постійна висока вологість, безпосередній контакт з гноєм худоби чи послідом птиці тощо), то вимоги щодо таких їх експлуатаційних параметрів, як довговічність та антикорозійна стійкість теж значно вищі.

Та незалежно від базових гідроізоляційних характеристик елементи певних споруд сільськогосподарського призначення потребують додаткового захисту.

Саме тому зовнішні поверхні сендвіч-панелей, що використовуються для будівництва сучасних об’єктів сільськогосподарського чи промислового призначення, ще на етапі виробництва додатково покриваються спеціальними захисними покриттями. Властивості таких антикорозійних покриттів можна вибирати з урахуванням реальних умов експлуатації споруди та конкретних загроз, що виникатимуть чи можуть виникати впродовж прогнозованого терміну експлуатації.

Більш того, оскільки сендвіч-панелі виробляються та монтуються дуже швидко, внутрішні та зовнішні конструкції з них заздалегідь проектуються і виготовляються так, щоб у разі потреби (пошкодження, знос тощо) їх можна було замінити оперативно і без надмірних витрат. Модульний метод складання сендвіч-панелей з використанням системних кріпильних елементів дає змогу за необхідності швидко видалити пошкоджену панель і замінити її ідентичною за розмірами та характеристиками.

# гігієнічні та санітарні умови

У сільськогосподарських будівлях та приміщеннях, призначених для зберігання харчових і кормових продуктів, а також компонентів, призначених для їх виробництва, категорично заборонені будь-які шкідливі та токсичні речовини у концентраціях, що перевищують норми, передбачені чинними санітарно-гігієнічними вимогами. Зокрема, й такі речовини, що їх можуть виділяти будівельні матеріали, а також пристрої та обладнання, що працюють у таких приміщеннях.

Тому, як ми вже зазначили вище, у аграрній та харчовій галузях застосовуються будівельні рішення на основі сендвіч-панелей із захисними покриттями спеціальних типів, що наносяться ще на етапі виготовлення панелей. Окрім того, усі інші складові таких сендвіч-панелей та їх теплоізоляційні наповнювачі, а також технології виробництва і контролю якості на виробничих лініях, повністю виключають будь-яку можливість потрапляння токсичних речовин у готовий продукт.

Наприклад, високотехнологічний «білий» ламінат 7P13 типу «food safe» відповідає вимогам ЄС до матеріалів і предметів, що контактують з харчовими продуктами (ЄС 1935/2004), не містить ніяких небезпечних речовин (відповідно до норм REACH 67/548 / ЄС, 1999/45 / ЄС, 2002/72 / ЄС) і важких металів, має найвищу корозійну стійкість (CPI5), стійкий до механічного зносу (стандарт ISO 11988:2006) та подряпин (стандарт SFS-EN 13523-12), розрахований на робочі температури до 60 °C (зворотна сторона — до 110 °C) і безпосередній контакт з харчовими продуктами.

Й наразі приміщення, холодильні й морозильні камери з сендвіч-панелей з покриттям 7P13 успішно використовуються на багатьох фермерських та промислових підприємствах України.

Сендвіч-панелі у сільському господарстві: про особливості та переваги технології - монтаж

Зазначимо також, що будівлі та приміщення сільськогосподарського призначення також мають бути спроектовані й споруджені таким чином, щоб повністю запобігати викидам шкідливих речовин у навколишнє середовище. У тих же випадках, коли немає технічної можливості запобігти таким викидам, будівлі мають оснащуватися системами вентиляції та фільтрації, котрі здатні ефективно зменшувати концентрації шкідливих речовин до значень, що не перевищують допустимі норми, передбачені чинним законодавством.

Один з оптимальних варіантів вирішення проблеми — це, знову ж таки, сендвіч-панелі. Стінові та покрівельні панелі значно спрощують проектування та монтаж вентиляційних систем будь-якого рівня складності та забезпечують їх ефективне функціонування у будь-яких умовах експлуатації.

Конструктивні рішення на основі сендвіч-панелей для аграріїв

Зважаючи на унікальні можливості сучасних сендвіч-панелей і багаторічний власний досвід роботи у сфері будівництва та враховуючи актуальні запити її замовників з поміж сільгосппідприємств та фермерських господарств, проектний виробники об’єкти сільськогосподарського призначення наразі розподіляють на дві великі групи за профілем та умовами їх використання.

Першу групу становлять складські приміщення: склади, криті майданчики, навіси, холодильні камери тощо. В залежності від призначення та специфіки діяльності користувача складські споруди можуть бути теплоізольованими, взагалі не оснащуватися теплоізоляцією чи навіть мати змінну теплоізоляцію. Вимоги щодо властивостей матеріалів і зокрема сендвіч-панелей, з яких зводяться складські будівлі теж дуже різнопланові й визначаються найрізноманітнішими факторами.

Сендвіч-панелі у сільському господарстві: про особливості та переваги технології - приміщення для зберігання зерна

Наприклад, деякі види сільськогосподарської продукції (овочі, фрукти тощо) вимагають суворого дотримання певних умов зберігання: температури, вологості, постійного контролю складу внутрішньої атмосфери приміщення, повної відсутності у ньому сонячного світла. Тобто приміщення для тривалого зберігання такої продукції повинні мати не лише ефективну гідро- і теплоізоляцію, але й оснащуватися складними системами вентиляції і кондиціювання, освітлення, протипожежної безпеки та ін.

А приміром, для захисту сільськогосподарської техніки від дощу та снігу здебільшого використовуються звичайні навіси (приміщення без однієї чи кількох стін). Це рішення значно простіше та дешевше й успішно реалізується із застосуванням недорогих покрівельних та фасадних сендвіч-панелей, що до того ж дають змогу значно скоротити строки будівництва об’єкта.

До другої групи об’єктів сільгосппризначення в фахівці відносять спеціалізовані комплекси для утримання тварин та птиці: корівники, свинарники, кошари, стайні, різнотипні пташники тощо.

Розміри таких об’єктів здебільшого визначаються видом тварин, їх кількості (планованого вмісту) і технології розведення (вільний вигул, прив’язний та ін). Такі об’єкти зводяться за прямокутною схемою, мають двосхилий дах зі світлопрозорими елементами (зенітними ліхтарями) та великі ворота для проїзду техніки й прогону тварин.

Несуча конструкція найчастіше виконується з портальних рам, до яких кріпляться елементи покрівлі та облицювання стін, як правило, це сендвіч-панелі або профнастил. Будівлі мають забезпечувати оптимальні умови для тварин (правильне освітлення, температуру, вологість, вентиляцію), а отже ще на етапі проектування підбираються будівельні матеріали з відповідними параметрами корозійної стійкості не тільки для зовнішніх елементів таких споруд, а й перш за все для внутрішніх приміщень.

Нинішній асортимент продукції та портфелів виконаних і запланованих замовлень компаній-вирбників наочно демонструють той факт, що сендвіч-панелі — це дійсно унікальний будівельний матеріал, котрий надзвичайно вдало поєднує численні технічні і економічні переваги й здатний адаптуватися до найширшого спектра вимог українських аграріїв.

Сендвіч-панелі у сільському господарстві: про особливості та переваги технології - приміщення для техніки

А вимоги ці, як відомо, з року в рік стають більш жорсткішими й складнішими. Висока конкуренція з боку закордонних компаній, жорсткі ветеринарні вимоги й загалом специфіка сучасного тваринництва спонукають вітчизняних сільгоспвиробників застосовувати ефективніші, менш затратні та відносно швидкі рішення для будівництва нових комплексів для утримання великої рогатої худоби й свиней. Інакше кажучи, сучасний корівник чи свинарник має будуватися швидше, дешевше, відповідати усім перерахованим вище вимогам, у тому числі й щодо енергоефективності, екологічних, санітарно-гігієнічних та ветеринарних норм.

У відповідь на виклики ринку виробники успішно освоїла виробництво покрівельних та стінових сендвіч-панелі зі спеціальними захисними покриттями, що забезпечують гарантований і довготривалий захист конструкцій від зовнішніх природних (атмосферних) факторів впливу і внутрішнього агресивного середовища, насамперед корозії, спричиненої дією вологи, аміаку, сечі й різноманітних хімічних речовин.

Приміщення з сендвіч-панелей для утримання великої рогатої худоби й свиней

Тваринницьким господарствам компанія пропонує зокрема недорогі покрівельні та стінові панелі з наповнювачем із пінополіуретану EI-15 (PUR) і EI-30 (PIR) різної товщини і з варіантами монтажу по горизонталі та вертикалі. Залежно від розмірів тварин товщина та конфігурація, наприклад, покрівельних панелей може складати 80-120 мм, що теж є окремою перевагою виробничого обладнання, котрою наразі активно користуються замовники.

Сендвіч-панелі у сільському господарстві: про особливості та переваги технології - приміщення для великої рогатої худоби

Скажімо, для приміщень, де утримуються дорослі тварини і де є можливість економити на дотриманні температурних режимів, сільгосппідприємства частіше замовляють тонші панелі. А для приміщень, де вирощується молодняк (поросята чи телята), і де критично важливим є тепловий комфорт тварин впродовж усього року, можна замовити товщі сендвіч-панелі з нижчим коефіцієнтом теплопровідності.

Сендвіч-панелі у сільському господарстві: про особливості та переваги технології - свинарник

Для приміщень з підвищеною концентрацією аміаку й регулярними дезінфікуючими обробками, тобто для свинарників, виробники випускають сендвіч-панелі відразу декількох конфігурацій:

  • панелі із внутрішньою захисною композитною поверхнею зі скловолокна — рішення дешеве, ніж панелі зі звичайними металевими покриттями, плюс до цього поліестер легко миється й дезінфікується, запобігає накопиченню шкідливих бактерій і характеризується високою стійкістю до сполук аміаку;
  • панелі з наповнювачем із пінополіуретану та полімерними покриттям товщиною 35 мкм (клас захисту від корозії C3, клас захисту від аміаку C5) — наразі одне з найпопулярніших та найзбалансованіших рішень за співвідношенням параметрів ціни та якості;
  • панелі з наповнювачем із пінополіуретану та спеціальними полімерним покриттями HDX, HDS, Prisma та FoodSafe товщиною від 35 мкм до 120 мкм;
  • покрівельні панелі з наповнювачем із пінополістиролу з верхнім покриттям із профільованого металу й нижнім — із армованого скловолокном полімеру — головна з переваг таких панелей полягає у високій стійкості до агресивного впливу зовнішнього середовища (пінополістирол дешевший, ніж інші наповнювачі, добре зберігає тепло і йому не шкодять біологічна корозія та гризуни).

Приміщення з сендвіч-панелей для птахофабрик

Сендвіч-панелі для спорудження приміщень птахофабрик та птахоферм українські будівельні фірми успішно використовують вже не перший рік. Про переваги сучасних сталевих або сталево-цегляних конструкцій з сендвіч-панелями над застарілими технологічними рішеннями добре відомо й самим інвесторам та власникам сільгосппідприємств, що спеціалізуються на птахівництві.

Сендвіч-панелі у сільському господарстві: про особливості та переваги технології - птахофабрика

Вирішальними факторами вибору традиційно залишаються порівняно низька вартість конструкцій та загалом будівництва, швидкість спорудження об’єктів, що не залежить від пори року, та їх задовільна енергоефективність.

Обізнаність інвесторів у питаннях, що стосуються застосування конкретних типів сендвіч-панелей, теж зростає. Так, сьогодні для птахофабрик частіше надходять замовлення на сендвіч-панелі з наповнювачем з пінополіуретану.

Такі панелі виготовляються й монтуються дуже швидко, вони дешевші, достатньо надійні, впродовж експлуатації не втрачають своїх початкових властивостей через природні фактори, і їх не псують гризуни та комахи.

Для сучасних пташників, що будуються за так званим принципом термоса, використовується широкий асортимент енергоефективних сендвіч-панелей товщиною 100-120 мм (з коефіцієнтом теплопровідності 0.21-0.18 Вт/кв.м. * °С) для стін та підлоги й покрівельні панелі товщиною 60 мм (з коефіцієнтом теплопровідності 0.34 Вт/кв.м. * °С).

Сендвіч-панелі у сільському господарстві: про особливості та переваги технології - захисне покриття на птахофабриці

У такому поєднанні панелі забезпечують герметичність приміщень, потрібний рівень теплового комфорту і запобігають утворенню конденсату всередині приміщень. Таке рішення також дає змогу без зайвих витрат підтримувати належні гігієнічні умови, що, як відомо, є одним із ключових факторів процесу вирощування птиці.

Одним з найпоширеніших типів сендвіч-панелей, що використовуються для спорудження приміщень для утримання курей та індиків, наразі є панель із внутрішньою поверхнею зі сталевого листа із захисним покриттям товщиною 25 мкм, котра розрахована на регулярний і безпосередній контакт з водою і дезінфікуючими засобами та має антикорозійний захист класу C3. В окремих випадках також використовуються панелі з покриттями, що більш стійкі до агресивних впливів: HDS (клас C4) або HDX (клас C5).

Новітні сендвіч-панелі для сільгосппідприємств — прогрес не спинити

Як бачимо, сендвіч-панелі — це технологія, ефективність котрої давно доведена на практиці. Та у чому ж найголовніша її перевага для сучасного сільгоспвиробника? Відповідь на це запитання теж давно очевидна: ТЕМПИ!

За умови професійного проектування та належної організації етапу будівництва цілі комплекси, споруджені із застосуванням сендвіч-панелей, будівельні компанії-підрядники здають своїм замовникам вже через три-чотири місяці. При цьому технології виробництва та монтажу панелей теж постійно вдосконалюються і стають більш доступними для масового кінцевого користувача.

Сендвіч-панелі у сільському господарстві: про особливості та переваги технології - розрахунок вартості

Тому спеціалісти вже не раз висловлювали думку, що саме сенвіч-панелі є одним з чинників успішного ведення бізнесу в аграрній галузі. Адже сьогодні ринок стрімко рухає вперед нова філософія, що не передбачає будівництва «на віки», а сільське господарство у сучасному його баченні — це, так би мовити, зовсім інша справа. Нові технології з’являються чи не щороку, а розробка, що вчора була лише прототипом, завтра може стати найпродуктивнішим і найприбутковішим рішенням останнього десятиліття.

Невпинно змінюються і правові умови. Європейський Союз розвиває свої стандарти, й українське законодавство також змінюється дуже динамічно. А це означає, що функціональність і фінансова складова стають факторами більш значимими, ніж довговічність споруд.

Простіше кажучи, сьогодні агропідприємству вигідніше вкладати кошти у будівлі, що можна використовувати роками, а не десятиліттями, але з максимальною ефективністю та вигодою. Новий об’єкт має бути дешевшим, будуватися швидше та, головне, він має бути оптимально пристосованим для виконання своїх функцій. А сучасні сендвіч-панелі ідеально підходять для створення саме таких об’єктів.

[irp]

Что будем искать? Например,VPN

Мы в социальных сетях