Сучасні тістоміси для бізнесу формату HoReCa: особливості та переваги

Сучасні тістомісильні машини (тістоміси) різних типів сьогодні активно використовуються на всіх профільних підприємствах харчової промисловості — як у маленьких кондитерських та піцеріях, так і, тим більше, на великих пекарнях та хлібозаводах.

Професійна техніка не лише автоматизує та прискорює трудомісткий та тривалий процес вимішування тіста, але дає змогу виробляти сам продукт якіснішим і одноріднішим у порівнянні з традиційним ручним замісом.

Окрім того, промислові тістомісильники застосовуються не тільки для виготовлення тіста, але й також для змішування передбачених рецептурою найрізноманітніших інгредієнтів до стану однорідної субстанції: фаршу, морозива, сирних мас тощо.

Конструкція тістоміса та принцип роботи

Конструктивно будь-який тістозмічувач складається з двох основних модулів:

  • робочої чаші (діжі)
  • електродвигуна з механізмом трансмісії та панелі управління.

Принцип роботи таких машин дуже простий — інгредієнти у діжі рівномірно перемішуються до утворення однорідної маси. Залежно від особливостей конструкції й типу машини, процес перемішування може здійснюватися або обертанням насадки всередині стаціонарної нерухомої чаші (у планетарних міксерів), або одночасним обертанням тістомісного гака та діжі у протилежних напрямках (у так званих спіральних тістомісів).

Тістоміси — основні різновиди та особливості тістомісильних машин

Всі промислові тістоміси за типом конструкції, призначенням та принципом роботи можна розділити на три групи:

  • горизонтальні
  • спіральні
  • планетарні.

У перших, тобто у горизонтальних тістосів у стаціонарній чаші паралельно один одному встановлені дві обертові насадки, оснащені лопатями. Насадки з лопатями захоплюють масу тіста і, рухаючись навколо своєї осі у протилежних напрямках, здійснюють рівномірний заміс. Така машина ідеально пристосована для роботи з крутим бездріжджовим тістом, що використовується для приготування, зокрема вареників, пельменів, чебуреків та інших популярних напівфабрикатів.

Спіральні тістоміси отримали свою назву через характерну форму робочої насадки, котра розташована вертикально по центру чаші. Під час роботи такий тістомісний гак обертається в один бік, а діжа — у протилежний, чим забезпечує рівномірне змішування продукту. Такі машини застосовуються переважно для роботи з тістом на основі житнього чи пшеничного борошна, а також — для виробництва тіста для піци.

Машини планетарного типу відрізняються від інших способом обертання насадки. У робочому режимі вона не лише проходить по внутрішньому периметру діжі, але ще й одночасно обертається навколо своєї осі (фактично, як планета сонячної системи). Планетарні міксери вважаються універсальними, оскільки з їх допомогою можна і досить швидко замісити дріжджове тісто чи тісто для млинців, і збити крем та виготовити масу для майбутнього морозива.

Однак планетарні міксери не підходять для замісу тіста для піци або просто крутого тіста! Це необхідно знати.

Чи існує альтернатива промисловим тістомісам?

Майже всі виробники побутової техніки випускають тістоміси споживацького класу, тобто такі, що орієнтовані на використання у  домашніх умовах та є значно спрощеними модифікаціями промислових моделей. Найбільшого успіху на цьому ринку досягла компанія Kenwood, котра наразі випускає напівпрофесійні багатофункціональні кухонні машини.

У базовій комплектації така машина являє собою корпус із підйомної верхньої частини та комплектується чашою для змішування компонентів і насадками-змішувачами (віночок, спіраль та К-подібна). Всі моделі Kenwood такого типу оснащені планетарними механізмами. Додатково машина може мати декілька роз’ємів для інших насадок та пристосувань (тісторозкаток, кавомолок, м’ясорубок тощо), завдяки чому, власне, такі пристрої і вважаються універсальними.

У конструкцію деяких моделей виробники намагаються заклав так званий «підвищений ресурс», здебільшого за рахунок застосування  матеріалів із більш високою зносостійкістю. Як показують випробовування, такі машини дійсно здатні працювати порівняно довго без збоїв та ушкоджень (максимально до 72 години до перегріву електродвигуна) і подекуди їх навіть використовують на професійних кухнях невеликих ресторанів або маленьких приватних кондитерських. Це і є, мабуть, єдина і недорога альтернатива професійним машинам.

Основні критерії вибору тістомісильної машини для бізнесу формату HoReCa та підприємства харчової промисловості

Саме якістю та ефективністю функціонування конкретного тістоміса безпосередньо визначається як кількість та якість виробленого ним тіста, так і час його приготування. Отже, щоб вибрати правильну модель тістомісильної машини, слід враховувати насамперед:

  • обсяг робочої чаші для одноразового завантаження
  • потужність двигуна
  • тип та надійність насадок, що ними комплектується модель.

Додаткові функції, що спрощують роботу та підвищують якість тіста

Якщо для домашньої випічки цілком вистачає тістоміса з чашею об’ємом десь 4-5 літрів, то для навіть невеликої піцерії чи кондитерської потрібна принаймні одна професійна тістомісильна машина с діжею на не менш ніж 15 літрів. Для порівняння, на великих же хлібозаводах використовуються машини, котрі при одноразовому завантаженні інгредієнтів дають близько 400 кг готового тіста.

Тому коли з якихось причин не вдається закупити один тістозмішувач з чашею потрібного об’єму, то власники пекарень часто встановлюють відразу декілька менших машин. До того ж у такий спосіб можна оперативно варіювати кількість тіста в залежності від завантаженості та кількості замовлень.

Спеціалісти також зазначають, що на етапі вибору нової машини краще вибирати такі моделі, у котрих потужності та надійності двигуна вистачає на роботу в інтенсивному режимі впродовж тривалого часу. У промислової техніки цей показник нерідко «прив’язаний» до об’єму діжі: чим вона більша, тим потужнішим двигуном вкомплектована машина.

Варто також додати, що сучасні моделі преміального сегмента оснащуються також вбудованими системами охолодження, а деталі їх трансмісій виготовлені із матеріалів з підвищеною стійкістю до зносу. Це істотно збільшує ресурс тістомісильної машини, а значить вона здатна працювати довше (зазвичай від 24 до 36 годин), краще і без надмірних витрат на обслуговування та позапланові ремонти.

Що ж стосовно набору насадок у комплекті, то їх кількість та види варіюються в залежності від особливостей конструкції самої машини та її цільового призначення. У планетарних міксерів, як ми вже зазначали, можна змінювати насадки, а спіральні машини комплектуються лише одним гаком для приготування тіста з житнього чи пшеничного борошна і можливість використання якихось інших насадок конструкцією просто не передбачена.

Додатковими опціями, що підвищують функціонал тістоміса, вважаються наступні:

  • регулятор швидкості замісу — дає змогу виготовляти тісто різних видів (для піци, італійської пасти, для пельменів тощо) одним міксером;
  • таймер (на відключення, відстрочку старту чи просто зі звуковим сигналом);
  • режим підігріву тіста (підвищує якість і прискорює процеси дозрівання дріжджового тіста й опари);
  • система автоматичного вивантаження готового продукту.

Сучасні тістозмішувачі для бізнесу формату HoReCa: особливості та переваги

Отже, підсумовуючи цей матеріал, ще раз підкреслимо, що потужна, надійна та функціональна тістомісильна машина не лише  максимально спрощує процес вимішування тіста, але й скорочує накладні витрати та підвищує рентабельність бізнесу. Втім, дійсно, підібрати правильну модель не завжди просто.

І коли на етапі розрахунків та вибору залишається багато запитань, то краще попередньо проконсультуватися зі спеціалістом. Кваліфіковані менеджери магазину enjoy-trade.com.ua завжди готові допомогти саме Вам підібрати відповідне обладнання в залежності від конкретних задач бізнесу, обсягів виробництва та ваших особистих побажань.

[irp]

Что будем искать? Например,VPN

Мы в социальных сетях